2/5 میلیون هکتار اراضی خراسان رضوی تحت تأثیر فرسایش بادی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: وسعت عرصههای دارای اقلیم بیابانی استان حدود 5.5 میلیون هکتار است که از این میزان 2.5 میلیون هکتار تحت تأثیر فرسایش بادی قرار دارد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی به نقل از ایسنا- محسن فنودی اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون در راستای حفاظت از اراضی ملی استان، اقدامات بسیاری صورت گرفته که مهمترین آنها احداث 39 کیلومتر کمربند حفاظتی به تعداد 350 بنچ مارک، پاکسازی دستی و موتوری 200 کیلومتر عرصه حاشیه جاده و1000 هکتار مناطق بحرانی در راستای پیشگیری از حریق و انجام عملیات پایش و مبارزه با آفات و بیماریها در سطح 18338 هکتار صورت گرفته است.
وی افزود: در این مدت 192 استعلام از منابع طبیعی استان گرفتهشده که 110 مورد مربوط به بخش کشاورزی به مساحت 738 هکتار و 82 مورد غیر کشاورزی به مساحت 902 هکتار برای تخصیص اراضی به طرحهای متفاوت بوده است، همچنین 78 هزار هکتار از اراضی ملی در استان حدنگاری شده است.
فنودی با اشاره به فعالیتهای یگان حفاظت طی سال گذشته و امسال افزود: علاوه بر پیگیری تخریب و تصرف 2854 هکتار و اطفاء حریق 108 هکتار، 17 باب کوره زغال کشف شد و احکام قضایی برای 1491 هکتار از اراضی ملی اجرا شد.
بالغ بر 70 درصد مساحت استان را اراضی ملی تشکیل میدهد
وی با بیان اینکه از 11.6میلیون هکتار مساحت استان، 8 میلیون هکتار اراضی ملی استان است؛ خاطرنشان کرد: بالغ بر 70 درصد مساحت استان را اراضی ملی تشکیل میدهند که وسعت مناطق مستعد فعالیتهای آبخیزداری 5/5 میلیون هکتار معادل 70 درصد وسعت اراضی ملی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه اجرای هر هکتار عملیات آبخیزداری باعث کنترل و استحصال 530 متر مکعب روان آب سالانه و سالانه 4 تن کنترل رسوب در هکتار و 9 تن کاهش فرسایش خاک در سال میشود، افزود: با درک اهمیت اجرای عملیات آبخیزداری، در این زمینه تعداد 350 حوزه به مساحت 2.5 میلیون هکتار مناطق مستعد آبخیزداری مطالعه شده است.
وی با بیان اینکه معادل 45 درصد مناطق مستعد آبخیزداری برای اجرای عملیات آبخیزداری مورد مطالعه قرا گرفتهاند، اظهار کرد: با مشارکت مردمی انجام مطالعات آبخیزداری در 91 حوزه به وسعت 300 هزار هکتار نیز انجام شد.
فنودی با اشاره به اینکه در استان خراسان رضوی مساحت اجراشده و در دست اجرا عملیات آبخیزداری 1.8 میلیون هکتار است، ادامه داد: در حوزه آبخیزداری از اعتبارات سال گذشته، کنترل 14 میلیون مترمکعب سیل و روان آب، اجرای 50 سازه خاکی گابیونی ملاتی و خشک چین، 6 پروژه عملیات بیولوژیک و بیومکانیک در سطح 908 هکتار و مطالعات تفصیلی –اجرایی 12 حوزه انجام شد.
242هزار هکتار جنگل دست کاشت در خراسان رضوی
فنودی وسعت عرصههای جنگلی استان را 756 هزار هکتار عنوان کرد و گفت: از این میزان 514 هزار هکتار جنگل طبیعی و 242 هزار هکتار جنگل دست کاشت است.
وی با بیان اینکه وسعت عرصههای مرتعی استان 6.6 میلیون هکتار است؛ اظهار کرد: در استان 2125 سامانه عرفی وجود دارد که شامل 80 هزار نفر بهرهبردار است.
مدیرکل منابع طبیعی استان خراسان رضوی عنوان کرد: طی شش ماه نخست سال جاری، از کل وسعت مراتع استان، شش میلیون و 285 هکتار ممیزی شده و حدود 2.5 میلیون هکتار طرح مرتعداری تهیه و 800 هزار هکتار آن احاله مدیریتشده است.
فنودی با اشاره به اینکه در استان 1.5 میلیون هکتار رویشگاه گیاهان دارویی وجود دارد، اظهار کرد: مساحت طرحهای تلفیقی و بهرهبرداری مصوب دارای پتانسیل برداشت گیاهان دارویی 374 هزار هکتار است.
وی در خصوص نحوه واگذاری عرصههای مرتعی و رویشگاههای گیاهان دارویی افزود: هرگونه واگذاری و بهرهبرداری (برداشت محصولات مرتعی جنگلی) از عرصههای ملی و رویشگاههای طبیعی الزاماً در قالب تهیه طرحهای مرتعداری تلفیقی و یا بهرهبرداری با پیشبینی کلیه پتانسیلهای عرصههای مرتعی شامل محصولات دارویی، صنعتی، زنبورداری، انرژی بادی، خورشیدی و…صرفاً برای مرتعداران شناساییشده و مجاز همان مرتع صورت میگیرد.
فنودی اظهار کرد: وسعت عرصههای دارای اقلیم بیابانی استان حدود 5.5 میلیون هکتار است که از این میزان 2.5 میلیون هکتار تحت تأثیر فرسایش بادی قرار دارد از این مساحت بیش از 1.25 میلیون هکتار در قالب 30 کانون بحرانی فرسایش بادی در 23 شهرستان استان واقع است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی ادامه داد: جنگلهای بیابانی استان 592 هزار هکتار است که 319 هزار هکتار آن دست کاشت 273 هزار هکتار طبیعی است.|
این مقام مسئول منابع طبیعی بابیان اینکه در حوزه جنگل سال گذشته و امسال اقدامات بسیاری انجام شد، اعلام کرد: در حوزه جنگل نسبت به تولید 36 میلیون اصله نهال، شناسایی و تعیین حدود آگهی ذخیرهگاههای جنگلی به مساحت 161 هزار و 496 هکتار اقدام شده است.
فنودی خاطرنشان کرد: در این مدت در راستای جنگلکاری و نهالکاری، 5.8 میلیون اصله توسط بخش خصوصی و دولتی انجام شد و 11هزار و 935 پروانه حمل چوب صادر گردید.
وی با اشاره به تولید 12 میلیون و 859 نهال تولید شده در سال گذشته افزود: در این مدت شاهد فعال شدن 3 نهالستان جنگلی و یک ایستگاه تولید بذر بودهایم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی اظهار کرد: در حوزه بیابان نیز علاوه بر نهالکاری، آبیاری و مراقبت 450 هکتار نسبت به مدیریت هرزاب 100 هکتار و فعال شدن 6 نهالستان بیابانی اقدام شده است.
وی گفت: در حوزه مرتع نیز در ششماهه نخست سال جاری در راستای انجام طرحهای مرتعداری نسبت به احاله مدیریت 18 هزار و 521 هکتار اقدام شده و ممیزی 17 هزار و 723 هکتار در مرتع انجامگرفته، همچنین برای 15 هزار و 100 هکتار مرتع، طرح تهیهشده است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |